Laatste nieuws

 

Like ons!

 
2toDrive

1 November 2011 start 2toDrive. Jij hebt vanaf dan dé kans om eerder je rijbewijs te halen! Door 2toDrive kun je nu al eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jou zelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18de te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen, hoe cool is dat? Alleen jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden, mogen het praktijkexamen afleggen bij het CBR. Ben jij al 17 op het moment dat 2toDrive start? Dan mag je wel beginnen met lessen volgen maar vanaf je 18de mag je het praktijkexamen afleggen

Wat is 2toDrive?
2toDrive is een experiment waarbij je onder begeleiding van een coach rijervaring opdoet. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat je gedurende een langere periode onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen.

Waarom rijden onder begeleiding?
Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen, jongeren betrokken zijn. Terwijl de groep beginnende bestuurders maar een klein deel uitmaakt van alle weggebruikers. De SWOV heeft berekend dat wanneer 2toDrive in Nederland wordt ingevoerd dat dit kan leiden tot 16 verkeersdoden minder op jaarbasis. Bovendien heeft het in Duitsland geleid tot minder boetes en ongevallen onder jongeren.

Vraag je begeleiderspas aan
Slaag jij op je 17e voor het rijexamen? Dan mag je tot je 18e onder begeleiding van een coach autorijden. De begeleiderspas kost 35 euro en moet je aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daar bekijken ze of de coaches die jij hebt opgegeven, voldoen aan de eisen. Een coach moet minstens 27 jaar oud zijn en minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een autorijbewijs (categorie B), tenzij de coach tevens een bevoegde rijinstructeur is (met een zogenaamde WRM-pas). De begeleiderspas mag je al aanvragen voordat je met rijlessen bent begonnen.

Maximaal 5 coaches
Je mag maximaal 5 coaches opgeven op het formulier en tot je 18e moet dan altijd een van die coaches naast jou in de auto zitten. De begeleiderspas moet je altijd bij je hebben in de auto. De coach mag de afgelopen 4 jaar niet zijn veroordeeld voor zware verkeersovertredingen en mag tijdens het begeleid rijden niet onder invloed zijn van drank of drugs. Het is dus niet de bedoeling dat de 17-jarige als BOB fungeert. Lees goed alle voorwaarden en instructies op het formulier door voordat je het opstuurt.